CallPro ook geschikt voor grote callcenters

calway

Calway richt zich met de nieuwe CallPro Enterprise versie op callcenters vanaf 75 seats. In deze versie zijn enkele essentiele modules voor grotere callcenters gebundeld waaronder koppelingen met Asterisk telefonie.

Johan Bennink ziet reële kansen om CallPro ook bij grotere callcenters onder de aandacht te brengen. Het economische klimaat dwingt callcenters om serieus te kijken naar de operationele kosten. Bij de traditionele spelers in dit segment blijkt dit vaak minder gunstig uit te pakken. Calway richt zich vanaf het begin op complete oplossingen voor kleine- en middel grote callcenters waarbij we altijd rekening hebben gehouden met de schaalbaarheid van onze oplossingen. Nu blijkt dat onze oplossing ook voor grote callcenters interessant is op het gebied van functionaliteit, goede service, en met voordelige licenties.

More great articles

Predictive dialer abandoned call compliance

Interessant stuk over predictive dialers van Patrick Jordens in het CCM jaarboek 2015. Met name de sectie over overschrijding van…

Read Story

Gebruik Bootstrap voor Resource Explorer XSL rapportages

De CallPro XSL rapportages in de Resource Explorer maken gebruik van XML/XSL voor de weergave van de rapporten. Hierdoor is…

Read Story

CallPro in de toekomst alleen nog op SQL Server 2008

Om CallPro te kunnen voorzien van nieuwe functionaliteit die gebruik maakt van GPS informatie heeft Calway besloten om de minimale…

Read Story
Arrow-up