CallPro ook geschikt voor grote callcenters

calway

Calway richt zich met de nieuwe CallPro Enterprise versie op callcenters vanaf 75 seats. In deze versie zijn enkele essentiele modules voor grotere callcenters gebundeld waaronder koppelingen met Asterisk telefonie.

Johan Bennink ziet reële kansen om CallPro ook bij grotere callcenters onder de aandacht te brengen. Het economische klimaat dwingt callcenters om serieus te kijken naar de operationele kosten. Bij de traditionele spelers in dit segment blijkt dit vaak minder gunstig uit te pakken. Calway richt zich vanaf het begin op complete oplossingen voor kleine- en middel grote callcenters waarbij we altijd rekening hebben gehouden met de schaalbaarheid van onze oplossingen. Nu blijkt dat onze oplossing ook voor grote callcenters interessant is op het gebied van functionaliteit, goede service, en met voordelige licenties.

More great articles

15 jaar hart voor de zaak

Vandaag is het feest bij Calway. Iedereen komt iets eerder naar het werk om de stoel te versieren, gebakjes te…

Read Story

Maak belscripts visueel aantrekkelijker met Bootstrap

Bootstrap is een van de meest gebruikte html, css en javascript framewerken voor het bouwen van responsive websites. Aangezien de…

Read Story

Tele2 verhoogt het starttarief (ppc) per 1 februari 2012

Tele2 verhoogt per 1 februari de gesprekstarieven op de ISDN-30 diensten. Voor iedereen die gebruik maakt van de standaard condities…

Read Story
Arrow-up