Gegevens opslag anno 2015

Johan

Voor het bewaren van bestanden zijn er steeds meer mogelijkheden. Traditioneel staan bestanden op de fileserver, vaak een Windows server. Hoewel dit voor veel situaties nog steeds een goede oplossing is zijn er steeds meer alternatieve oplossingen zoals NAS (Network Attached Storage) bij gekomen.

Synology biedt fraaie rackmountable NAS oplossingen van verschillende omvang. Van kleine MKB systemen tot grotere rack systemen. Een bijkomend voordeel, zeker in het MKB segment, kan zijn dat er voor de gebruiker toegang geen Windows Server licenties (CAL’s) nodig zijn zoals dit bij Windows fileservers wel het geval is. Hierdoor kan worden bespaart op de benodigde licenties.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van Office 365 opslag. Bij elke licentie zit 1TB persoonlijke opslag in OneDrive en 10GB aan Team site opslag in SharePoint. Hoewel de OneDrive opslag vooral bedoeld is voor persoonlijke gegevens kunnen deze wel voor andere Office 365 gebruikers beschikbaar worden gemaakt. Beide opties zijn vanuit de Microsoft Office producten eenvoudig toegankelijk, maar zijn voor andere toepassingen niet altijd even handig. Door gebruik te maken van OneDrive voor bedrijven kan zowel OneDrive als de SharePoint bestanden naar lokale folders worden gesynchroniseerd. Dit houdt wel in dat alle bestanden ook op de lokale computers staan wat lokaal ruimte in beslag neemt en telkens wordt gesynchroniseerd met de cloud.

Als derde optie kan gebruik worden gemaakt van Microsoft Azure opslag. Deze opslag is voor backup doeleinden uitermate geschikt maar is niet geschikt als netwerk opslag. De gegevens in Azure opslag zijn alleen via aparte tools beschikbaar. Voor backup opslag is een voordeel dat er alleen betaald hoeft te worden voor de opslag die werkelijk wordt gebruikt en deze vrijwel onbeperkt kan groeien. Voor het weer ophalen (downloaden/ benaderen) van de bestanden moet apart worden betaald.

Welke oplossing de beste is of welke oplossing de voordeligste is hangt helemaal af van de specifieke gebruikssituatie. Windows fileservers en NAS oplossingen zijn bijna identiek qua gebruik. Doordat voor Windows servers een windows server licentie en de gebruiker CAL’s nodig zijn kan een NAS oplossing goedkoper zijn in de aanschaf. Als er binnen het bedrijf al veel gebruik wordt gemaakt van Active Directory en Windows gebruiker accounts dan is een Windows server qua beheer vaak aantrekkelijker. Office 365 levert vooral voordelen bij gebruik over verschillende apparaten en toegang vanaf verschillende locatie’s. Als er toch al Office licentie’s nodig zijn dan is de beschikbare opslag een leuke extra die niet veel extra kost. Microsoft Azure opslag tot slot biedt voordelen voor backup opslag en als dit kan worden gecombineerd met de andere Azure diensten zoals virtuele servers of website hosting. Al deze diensten kunnen gebruik maken van de opslag.

Door de veelvoud aan keuzes is het soms lastig om zelf te bepalen wat de meest geschikte oplossing is. Calway kan u adviseren op het gebied van server oplossingen, werkstations, telefonie, netwerken, firewalls, virtualisatie oplossingen, gegevens opslag, gegevens backup, en cloud oplossingen. Heeft u een vraag over een van deze onderwerpen, bel ons gerust: 050-7070720 voor advies.

More great articles

CallPro v4.20 upgrade vanaf 1 juli beschikbaar

Met de succesvolle upgrade van CallPro in de productieomgeving van Contact2Value zal de nieuwe v4.20 release per 1 Juli a.s.…

Read Story

Facturatiemodule voor de antwoordservice module

De nieuwe functionaliteiten van CallPro v4.1 krijgen steeds meer vorm. In de komende release van CallPro zal de inbound antwoordservice…

Read Story

CallPro integratie met Office 365 Flow voor het opslaan van gegevens in Excel

Met Office 365 Flow worden workflows gemaakt die kunnne worden opgeroepen vanuit het belscript in CallPro. Als voorbeeld van een…

Read Story
Arrow-up