SQL Server licenties

Johan

Ons wordt vaak gevraagd welke licenties nodig zijn voor het gebruik van CallPro. In principe zijn de meeste licenties al aanwezig, Windows voor de clients en de server. CallPro maakt voor de database gebruik van Microsoft SQL Server en die is niet altijd voorhanden. Het gaat hier te ver om alle details van de juiste keuze volledig toe te lichten maar als stelregel kan gebruik worden gemaakt van deze keuzes:

SQL Express

Voor kleine call centers is het geen probleem om de gratis SQLExpress versie te gebruiken. Deze versie heeft enkele beperkingen o.a. wat betreft het aantal gebruikers en de database omvang maar dat is vrijwel nooit een probleem. Kies voor de Express versie with advanced services zodat ook gebruik kan worden gemaakt van SQL Reportserver.

SQL Server Standaard

Worden de beperkingen van de Express editie wel een probleem kies dan voor een Standaard licentie. De keuze CAL (client access license) of processor licentie ligt aan het aantal gebruikers, en het aantal processoren in de server. Bij 1 fysieke processor en meer dan 30 gebruikers is de processor licentie voordeliger.

SQL Server Enterprise

Voor grotere call centers, bij bepaalde server configuraties, of als icm Reportserver data-driven subscriptions gemaakt moeten worden is de Enterprise licentie de beste keuze.

 

Software assurance

Microsoft komt steeds vaker met nieuwe versies van zijn producten en SQL Server is daarop geen uitzondering. Omdat software upgrades niet meer worden geleverd zal bij de koop van een licentie voor een upgrade naar een nieuwere versie het volledige pakket opnieuw gekocht moeten worden. Een alternatief biedt Microsoft met software assurance, waarbij een contract wordt gesloten en jaarlijks een bedrag wordt betaald voor de licentie en upgrades. Welke keuze voordeliger is kan niet altijd eenduidig worden gezegd. Wie SQL Server 2000 heeft gekocht en nu SQL Server 2008R2 koopt is voordeliger uit dan gebruikers die destijds voor software assurance hebben gekozen.

Echter, software assurance gebruikers draaien al jaren op SQL 2005, en SQL 2008 en hebben daarmee direct geprofiteerd van alle nieuwe mogelijkheden en optimalisaties die deze versies bieden. Zeker nu Microsoft steeds vaker nieuwe versies uitbrengr kan dus de keuze voor software assurance interessant zijn. Zeker ook omdat software die gebruik maakt van SQL Server steeds sneller gebruik zal (willen) maken van de nieuwe mogelijkheden die SQL Server biedt.

 

Conclusie

Kort gezegd: Wij adviseren om bij de aanschaf van nieuwe licenties te kiezen voor een licentievorm met software assurance.

Voor CallPro willen wij bijvoorbeeld graag gebruik gaan maken van de nieuwe geografische datatypes van SQL Server 2008, en zullen dat in toekomstige versies dan ook gaan doen. Vanaf CallPro v4.0 zal SQL Server 2000 niet meer worden ondersteunt.

More great articles

In vijf minuten een Q&A toevoegen aan een belscript

Met de toename van AI en deep learning worden ook eenvoudige toepassingen zoals een Q&A (FAQ) steeds eenvoudiger om zelf…

Read Story

Einde van support op Windows Server 2008 R2

Het volgende server product van Microsoft dat uit de support loopt is Windows Server 2008 en Windows Server 2008 R2.…

Read Story

Blending progressive en predictive campagnes

In CallPro v4.20 kunnen niet alleen inbound en outbound campagnes worden geblend, maar ook outbound campagnes van verschillende dialing modes.…

Read Story
Arrow-up