Belscript ontwikkeling met versiebeheer

Johan

Voor onze klanten maken wij regelmatig maatwerk belscripts in samenspraak met de klant en opdrachtgever. Indien mogelijk ontwikkelen wij deze vanuit Visual Studio en maken wij gebruik van versiebeheer.

Waarom versiebeheer?

Een belscript doorloopt tijdens de looptijd van een campagne vrijwel altijd enige fasen met wijzigingen. Soms zijn het klein, soms grotere. Na verloop van tijd wordt makkelijk vergeten waarom een wijziging is doorgevoerd, of wie dit heeft gedaan. Door de inzet van versiebeheer wordt vastgelegd op welke datum door welke gebruiker om welke reden een wijziging is aangebracht.

Met versiebeheer is het ook mogelijk om een doorgevoerde wijziging ongedaan te maken (terug te draaien). Dit is zeker handig als een wijziging op meerdere plaatsen is doorgevoerd.

Hoe versiebeheer inzetten

Hoewel wij veelal gebruik maken van Visual Studio is dit geen vereiste. Naast Microsoft Team Foundation Server (TFS) gebruiken wij ook GitHub en er zijn nog enkele andere versiebeheer oplossing die allemaal vergelijkbare functionaliteit bieden.

Ook aan de kant van het deployen van de wijzigingen zijn meerdere keuzes mogelijk. De uitgecheckte source kan simpelweg naar de website worden gekopieerd, vanuit Visual Studio kan een deployment script worden gebruikt die de source danwel kopieert, danwel op IIS deployed of de server biedt autonome deployment opties die de wijzigingen uit versiebeheer ophalen en deployen.

Als voorbeeld richten we op Azure een simpele website in die in CallPro gebruikt kan worden in de scriptdefinitie waarbij we de source uit een GitHub repositorie halen.

Nieuwe blanco website in Azure

Om te beginnen maken we een nieuwe blanco website in Azure. De websites die in Azure worden gemaakt worden afgestemd op de wensen en eisen. Voor deze demonstratie gebruiken we de meest eenvoudige tier. Voor gewone belscripts in CallPro is dit voldoende.

Het belscript plaatsen vanuit GitHub

In deze post hebben we het over het publiceren van belscripts vanuit versiebeheer. We gebruiken hier onze voorbeeld repository (https://github.com/calway/CallPro-Call-Scripting) die wordt gekoppeld aan de blanco website die we zojuist hebben gemaakt.

Belscript aanpassing doorvoeren

Als laatste laten we zien hoe je lokaal een wijziging kunt doorvoeren in het belscript die na een push naar de GitHub repository automatisch wordt uitgerold op de Azure Web App en daarmee in het call center actief wordt.

Doordat we werken met versiebeheer zijn alle wijzigingen ook naderhand nog te traceren en ook als er fouten zijn gemaakt, of er is te veel weggehaald, kan dit eenvoudig worden hersteld vanuit eerdere versies.


 

More great articles

Microsoft Teams integratie voor Achievements

Nu steeds meer Office gebruikers overstappen op Office 365 wordt het eenvoudiger om nieuwe opties en tools die onderdeel zijn…

Read Story

Gespreksopnames delen met opdrachtgevers

Om gespreksopnames van projecten met de opdrachtgever te delen zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar. Een daarvan is het uploaden van de…

Read Story

CallPro ook geschikt voor grote callcenters

Calway richt zich met de nieuwe CallPro Enterprise versie op callcenters vanaf 75 seats. In deze versie zijn enkele essentiele…

Read Story
Arrow-up